Drevia - din marina reservdelsgrossist.
Drevia.se
info@drevia.se
email
Tel 0523-124 00
phone
Sortiment
Volvo Penta Marindiesel
Volvo Penta Industrimotorer
Volvo Penta Drev
Volvo Penta Reservdelar
Volvo Penta Tillbehör
Scania Marindiesel

80-tal

Drevia på Grötö i LysekilDrevia grundades 1987 i Lysekil. På den tiden var företaget ett auktoriserat Volvo Penta servicecenter för att senare bli uppgraderat till Marincenter. 

Drevia höll till på Grötö i Lysekil och huvuddelen av kunderna utgjordes av vanliga fritidsbåtsägare som behövde service eller hjälp med reparationer. I takt med att verksamheten utvecklades så utvecklades postorderverksamheten, och företaget var först i Sverige med att erbjuda båtägare över hela landet bra service och snabba leveranser. 

90-tal

Under 90-talet utvecklades en grossistverksamhet inom företaget, och många båtvarv på Orust hörde till kunderna. Vi erbjöd bl.a färdigpressade bränsleslangsatser, ljudisolering och andra specifika detaljer till Malö, Aphrodite, Hallberg-Rassy, Najad och Regina. Parallellt med detta höll vi lager på Volvo Penta artiklar för många mindre verkstäder runt om i landet.

1998 gick Fredrik Häller in som VD för bolaget, och utvecklingen fördjupades genom att försäljning och service sattes i högsätet. Postorderverksamheten utvecklades till webförsäljning, något som vi också var först med i Sverige. Vi fortsatte och fördjupade samtalen med och försäljningen till "våra" fria verkstäder som vi månade väldigt mycket om. 

00-tal

Under 2004-2008 pågick många och långa diskussioner hos Volvo Penta i Sverige om hur de ville förändra återförsäljarnätet. De ville ställa höga krav på sina återförsäljare, inte bara kompetensmässigt, utan också hur anläggningarna skulle se ut och hur de skulle drivas. De införde nya grader av återförsäljare, VPC (Volvo Penta Center) och VPS (Volvo Penta Servicecenter), där tanken var att ett mindre antal, geografiskt utspridda VPC skulle hantera distributionen av reservdelar till "sina" regionala VPS. Drevia blev till slut ett VPC, men detta nya system fick återförsäljarnätet att falla ihop som ett korthus. Ett stort antal ca 50 återförsäljare degraderades av Volvo Penta, eller lämnade återförsäljarnätet frivilligt, något som fick ekonomin för det enskilda VPC att se mycket olika ut. Vissa hade ett bra underlag att bygga affären på, medan andra hade det betydligt magrare.   

10-tal

I januari 2010 såldes Drevia till Mitab Marin & Industriteknik AB. Mitab var Göteborgs största återförsäljare, och det kändes som ett naturligt steg att göra gemensam sak. Tyvärr blev inte detta långvarigt. Mitab hade under tiden förhandlingar med Volvo Penta vilket mynnade ut i att de gemensamt skulle starta Imatech. Detta gjordes ungefär 2011 och i Mitabs gamla lokaler i Västra Frölunda. Denna konstruktion omöjliggjorde dock för Mitab att behålla Drevia, då man i så fall skulle konkurrera med sig själva, så både Mitab och Drevia såldes till Boatmanager AB. Fredrik Häller lämnade då Drevia och arbetade som marknadschef inom Imatech fram till 2013. Boatmanager hade ambitionen att bygga västkustens finaste anläggning, och det är ju onekligen en imponerande anläggning som finns här i Lysekil idag. 

2014 startade Fredrik Häller Marinexpress AB, första året som ensam arbetande och med webförsäljning till konsument som första spår. Efter en tid kom Jörgen Hermansson och Jan Lundgren med som delägare och båda två hade lång branscherfarenhet och hade varit anställda på Drevia. Marinexpress AB har sin bas i Valbodalen i Lysekil och har sedan dess utvecklats rejält. Idag är vi 8 anställda.

Boatmanager ägde Drevia under ett antal år, men det bar sig inte riktigt. De ville dra sig ur och sälja verksamhet och fastighet. Marinexpress fick erbjudande om att köpa inkråm och själva aktiebolaget, något vi gjorde 2018. Vi har sedan dess funderat på vad vi skulle fylla Drevia med, och resultatet har du på denna hemsida.

20-tal

SLP eldelar

Drevia Marin & Industri AB är idag ett renodlat grossistbolag som har blivit utsett av SLP Swedish Lorry Parts att representera deras otroligt breda sortiment av reservdelar och tillbehör till reservdelar och tillbehör till Volvo Penta och Scania marin- och industrimotorer. Vi säljer enbart  till företag. Den resa som vi har gjort för att komma hit gör oss ödmjuka.

Vår långa erfarenhet och kompetens kommer dig till godo när du väljer att bli kund hos oss och vi önskar dig varmt välkommen hit.

Idag ägs Drevia Marin & Industri AB till 100% som helägt dotterbolag till Marinexpress AB.